Tuesday, March 8, 2011

kelas ante natal

arini 3/3/2011 aku join kelas ante natal kat hospital.. lalalaaa~~ kelas start kol 10pg tp aku dtg dekat kol 10.15pg..hahahha~~ biasalah jalan cam siput kan...keh keh kehh~~ aku attend kelas tuh pon sensorang tp nasibla ada akk kat opis ni pon join sekalik so ley la pg sesama...ahahhaha..


sampai jerk at kelas tuh aku tengok rata2 ibu buyung sume bawak laki masing-masing.. aku jerk berlenggang sensorang...hahaha~~ time tuh tacing krew dh..tp kejap jerk pon..hahaha..saje jerk layan jiwang..ceiittt pooddahh~~


so disebabkan ktorg lewat masok so puan yg incharge kelas ante natal tuh pon terpakse lah ulang balik ape yang dia ajar mula2 tadik kat ibu2 buyung yg datang awal..wakakaka~~ sian korang kene dengar balik ape yang puan tuh ulang balik..hihihih~~


byk benda yang aku belajar dlm kelas ante natal tuh... antaranya ialah :

  • senaman pernafasan
  • postur badan
  • senaman fizikal yang khusus
ok untuk senaman pernafasan,puan M ajar cara-cara bernafas dengan betul dan akn digunakan utk masa dalam labour room nanty... huhuhu~~ cara bernafas tuh pon nanty guna time nk meneran.. so mana2 ibu buyung konfem xkan berasa penat sgt time nk meneran kalo dia gunakan cara bernafas yang betol.. ssh weii nk praktikkan cara bernafas yang betol... sedot guna idung,,hembus guna mulot..mencungap jgk la nk adjust...hahahaha~~


okeh bab postur badan pon lebey kurang sama jerk mcm yg kita sepatotnye amalkan time tidak mengandung... kene duduk dgn betol,berdiri dengan betul,cara angkat barang dengan betol..semuanya melibatkan cara-cara yang betul lah senang citer..hahahaha nk tido pon ada cara yang betol jgk taooo ekspesialy tok ibu buyung.. nanty xderla dok bising ckp sakit sana sakit sini...hihihih


senaman yang khusus contoh nye kita gerak kan segala kaki,tangan,bahu dan yang lain-lain. senaman nie bantu untuk tambah kekuatan otot-otot yang terlibat dlm proses kelahiran nanty. selain tue, untuk lancarkan perjalanan darah kita,dan jugak nk atasi sifat malas,mengantuk & sakit-sakit pinggang...




last sekalik yang puan M tuh tunjuk ape yg perlu anda buat bile dh masok dlm labour room. mcm mana caranya nk keluarkan baby dr dlm perot... hahaha~~ time nih xley bayang aku... ley buat ker tidak...aku risau aku tendang doktor & nurse dlm bilik tuh nnty...ho0ho0h.. buat malu jerk nanty... so dari sekarang kene la belajar ape yg dh diajar..hahaha~~




okeh takat ni dulu.... nanty kita blaja benda lain plak k..hihihih  ... ^_^

2 comments:

diana said...

bagus jugak ye..
tapi kenapa akak dulu tak de pun benda2 gini..

sukasukatulis said...

kak diana:: mgkn dulu xbp nk meluas kot... sbb mgkn skrg ni ramai sgt kot wat hal dlm labour room... hahaha~~ agak jerk la kan...hihihih